Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Witkowo polecają swoje przepisy na wielkanocny stół

SI, PB
Składniki: 1 kg wątróbek, 300 g karkówki, 400 g  mięsa z ud kurczaka, 3 jajka, 200 g boczku w plastrach surowego wędzonego, 200 ml kremówki, 1 łyżka masła, 100 ml porto, 50 ml koniaku, sól, pieprz, 2 średnie cebule, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gałka muszkatołowa. 

Przygotowanie: wybrać 10 całych wątróbek - odłożyć pod przykryciem. Pozostałe oczyścić i obsmażyć na maśle. Zdjąć, osączyć i zalać w miseczce porto. Na patelnię po wątróbce wlać 100 ml wody, zagotować i włożyć pokrojoną na kostki  karkówkę oraz mięso drobiowe. Dusić  przez 20 minut. Cebulę obrać, posiekać i sparzyć na sicie wrzątkiem. Mięso i cebulę zemleć trzykrotnie. Za trzecim razem dodać wątróbkę lub przetrzeć ją przez metalowe sito.  Wymieszać.  Dodać jajka, śmietankę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i całość przyprawić koniakiem, solą, cukrem, pieprzem i gałką. Dobrze wymieszać. Formę wyłożyć plastrami boczku, wyłożyć połowę masy, ułożyć wątróbki w całości na środku, wylać resztę pasztetu. Piec w kąpieli wodnej przez 90 minut w 180 stopniach.  

(KGW Gorzykowo)
Składniki: 1 kg wątróbek, 300 g karkówki, 400 g mięsa z ud kurczaka, 3 jajka, 200 g boczku w plastrach surowego wędzonego, 200 ml kremówki, 1 łyżka masła, 100 ml porto, 50 ml koniaku, sól, pieprz, 2 średnie cebule, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, gałka muszkatołowa. Przygotowanie: wybrać 10 całych wątróbek - odłożyć pod przykryciem. Pozostałe oczyścić i obsmażyć na maśle. Zdjąć, osączyć i zalać w miseczce porto. Na patelnię po wątróbce wlać 100 ml wody, zagotować i włożyć pokrojoną na kostki karkówkę oraz mięso drobiowe. Dusić przez 20 minut. Cebulę obrać, posiekać i sparzyć na sicie wrzątkiem. Mięso i cebulę zemleć trzykrotnie. Za trzecim razem dodać wątróbkę lub przetrzeć ją przez metalowe sito. Wymieszać. Dodać jajka, śmietankę wymieszaną z mączką ziemniaczaną i całość przyprawić koniakiem, solą, cukrem, pieprzem i gałką. Dobrze wymieszać. Formę wyłożyć plastrami boczku, wyłożyć połowę masy, ułożyć wątróbki w całości na środku, wylać resztę pasztetu. Piec w kąpieli wodnej przez 90 minut w 180 stopniach. (KGW Gorzykowo) Paweł Brzeźniak
Prezentujemy trzy Koła Gospodyń Wiejskich działających na terenie Gminy Witkowo. Panie przygotowały przepisy, które warto wykorzystać podczas nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Kliknij w kolejne zdjęcie w galerii, by zobaczyć opisy kół i ich przepisy.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na witkowo.naszemiasto.pl Nasze Miasto