MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Nowa przestrzeń rekreacyjna na osiedlu Lotnisko

Nowa przestrzeń rekreacyjna na osiedlu Lotnisko

Skróty 32. kolejki 1. Ligi. Awans Lechii, spadek Podbeskidzia, derby dla GKS Katowice

Skróty 32. kolejki 1. Ligi. Awans Lechii, spadek Podbeskidzia, derby dla GKS Katowice

Polecamy

Puchar Tymbarku 2024. 176 drużyn powalczy we Wrześni o wyjazd na finał do Warszawy

Puchar Tymbarku 2024. 176 drużyn powalczy we Wrześni o wyjazd na finał do Warszawy

Ekspresem z Poznania do Leszna, Konina i Gniezna

Ekspresem z Poznania do Leszna, Konina i Gniezna

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku