Żurawina większości z nas kojarzy się z grillowanym oscypkiem lub pomocą przy problemach z układem moczowym. A jak się okazuje zarówno lecznicze jak i kulinarne zastosowanie żurawiny jest o wiele szersze.
Właściwości lecznicze żurawiny wynikają z zawartych w dojrzałych owocach związków chemicznych, do których należą kwasy organiczne, związki fenolowe i inne. Ciemnoczerwona barwa owoców żurawiny wskazuje na wysoką zawartość antocyjanów i polifenoli roślinnych – flawonoidów oraz rutozydu.
Stosowanie nawet dużych dawek żurawiny przez osoby dorosłe jest całkowicie bezpieczne. Ograniczenie dotyczy małych dzieci, ze względu na możliwość wystąpienia dolegliwości żołądkowych.
Żurawinę lub jej przetwory można wykorzystywać bardzo szeroko, w tym jako dodatek do sałatek, musli, owsianek, koktajli i smoothie. Żurawina doskonale sprawdza się też w połączeniu z mięsem, zwłaszcza dziczyzną czy wieprzowiną.
Żurawina to względnie bezpieczny owoc i jej spożycie, szczególnie przez osoby zdrowe, nie wiąże się ze skutkami ubocznymi.
Takie są skutki jedzenia żurawiny. To dzieje się z organizmem gdy włączymy ją do diety
W galerii poniżej sprawdźcie jak na organizm działa żurawina. Możecie być zaskoczeni:
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?